Γιώργος Τσανάκας

Ο Ολυμπιακός είναι υποψιασμένος, αλλά θα χρειαστούν μεγάλες αντοχές απ' όλους!

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει πολλά περισσότερα απ’ όσα (θα) φαντάζεται ο καθένας στη ρεβάνς με την Άστον Βίλα την ερχόμενη Πέμπτη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Ασφαλώς, το 4-2 του Ολυμπιακού στο «Βίλα Παρκ» την Μεγάλη Πέμπτη είναι ένα από τα μεγαλύτερα αποτελέσματα που έχει κάνει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη. Διότι η αξία του νικητή, καθορίζεται από τον αντίπαλο. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για την Άστον Βίλα, την κορυφαία ομάδα που έχει συμμετάσχει στην τριετία της ύπαρξης του Europa Conference League, αυτό το σύνολο των παικταράδων και των δεκάδων εκατομμυρίων που καθοδηγεί ο πολυνίκης του Europa League, Ουνάι Έμερι.

Τα όσα έγιναν στο Μπέρμιγχαμ προ ημερών, έχουν ήδη γραφτεί στο βιβλίο της ιστορίας. Μιλάμε για ευρωπαϊκό ημιτελικό, για έναν αντίπαλο που έχει ηττηθεί λιγοστές φορές στην έδρα του φέτος, για μια ομάδα που είναι αγκαλιά με την 4η θέση και τη συμμετοχή στο Champions League της νέας σεζόν. Βρίσκεται μόνο πίσω από Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ και είναι (δικαίως) πάνω από Τότεναμ, Νιούκαστλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Μπράιτον και συνολικά… 16 ομάδες!

Είναι αρκετή, όμως, αυτή η εμφατική νίκη των «ερυθρόλευκων» στο πρώτο ματς, για να τους έχει εξασφαλίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παρουσία τους στην αναμέτρηση της «OPAP Arena» στις 29 Μαΐου; Ασφαλώς και όχι, θα πούμε εμείς. Το γνωρίζουν πρωτίστως ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, οι συνεργάτες του και οι ποδοσφαιριστές. Η διοίκηση το ίδιο, άπαντες μέσα στον οργανισμό των Πειραιωτών. Ασχέτως με το τι -μπορεί να- πιστεύει ο κόσμος!



Η ερχόμενη Πέμπτη θα είναι ακόμη πιο… μεγάλη για τον Ολυμπιακό. Είναι το δυσκολότερο, ίσως, παιχνίδι στην ιστορία τους. Ένα 90λεπτο στο οποίο καλούνται άπαντες να είναι συγκεντρωμένοι, να χτίσουν πάνω στο προβάδισμα που έχουν πάρει και να το μετατρέψουν σε συμμετοχή σε ευρωπαϊκό τελικό. Σε μια σεζόν που χτυπάει τα όρια της παράνοιας, όπου μέχρι και 3,5 μήνες πριν αρκετοί τους θεωρούσαν «τελειωμένους» από κάθε στόχο. Σήμερα, όμως, οι Πειραιώτες είναι μέσα στους δύο μεγαλύτερους!

Το ματς, λοιπόν, που θα διεξαχθεί στο κατάμεστο και καυτό «Γεώργιος Καραϊσκάκης» σε μερικά 24ώρα, θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για όλους. Η Άστον Βίλα δεν έχει να χάσει πλέον πολλά και θα έρθει να παίξει τα ρέστα της. Θα προσπαθήσει να προηγηθεί για να αγχώσει και να ζορίσει τον Ολυμπιακό. Τους παίκτες του, όπως και τον κόσμο του. Άπαντες, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και… οπλισμένοι με υπομονή. Οι αντοχές θα πρέπει να είναι μεγάλες, αφού ενδεχομένως να εξελιχθεί σε ένα «τεστ κοπώσεως». Προσέξτε, δεν λέμε ότι βλέπουμε νίκη των Άγγλων ή κάτι τέτοιο, αλλά ακόμα και αν μπούμε στο 70ο λεπτό της ρεβάνς με το αποτέλεσμα στο 0-0, ακόμα θα είναι ανοιχτή (σε πολύ μικρότερο βαθμό) η πρόκριση, αφού ένα γκολ μπορεί να προκαλέσει άγχος. Γι’ αυτό και η διαχείριση των συναισθημάτων από κάθε έναν που θα βρίσκεται σε χορτάρι και κερκίδες, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα κομβική.

Οι «Villains» θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν κάθε, θεμιτό και αθέμιτο, τρόπο ώστε να επηρεάσουν τις διάφορες… μεταβλητές στον αγώνα. Ο Ντίμπου Μαρτίνες θα προσπαθήσει, δεδομένα, να βάλει τον κόσμο στην εξίσωση. Του αρέσει να «επικοινωνεί» με την κερκίδα, αλλά για να τους κάνει περισσότερο να χάσουν το μυαλό τους και να ασχοληθούν περισσότερο με το κράξιμο προς το πρόσωπό του, «χαλώντας» την ατμόσφαιρα και βγάζοντας αυτό το βαρίδι πάνω από τους ώμους των συμπαικτών του.



Για να αντιληφθεί κανείς το ότι τα όσα λέμε μόνο υπερβολικά δεν είναι, αρκεί να δεις το ποστάρισμα του Σταν Κόλιμορ. Άλλοτε παίκτης της Βίλα και της Λίβερπουλ μεταξύ άλλων, φρόντισε να ανεβάσει τη φωτογραφία από τα επίσημα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να δείχνει τα τέσσερα δάχτυλα. Έκανε mention τον ΜακΓκιν και άλλους παίκτες της ομάδας, ώστε να το δουν και τους προέτρεψε να κολλήσουν στα αποδυτήρια τη φωτογραφία ενός πανηγυρισμού. Μάλλον πρώτη φορά το βλέπει στην κατά τα άλλα πλούσια καριέρα του! Ας γελάσουμε… Απλώς και ο ίδιος, βλέποντας το σύνολο του Ουνάι Έμερι να περνά ένα ντεφορμάρισμα, προσπαθεί να τους χτυπήσει τον εγωισμό και να τους δώσει έξτρα κίνητρο. Με την ίδια λογική, να αφισοκολλήσει ο Μεντιλίμπαρ στους τοίχους του φαληρικού γηπέδου τα σχόλια των Βρετανών για εύκολη ανατροπή στη ρεβάνς και άλλες πόσες ειρωνείες! Να είμαστε σοβαροί, δεν βλάπτει και λίγο…

Όλα αυτά και ορισμένα ακόμη γεγονότα, όπως το ότι έχουν πληγωμένο εγωισμό και θα θελήσουν να βγάλουν αντίδραση μετά τις κολλητές ήττες, κάνουν το παιχνίδι να κρύβει παγίδες. Όπως και το ότι ορισμένοι θεωρούν πως είναι «οιωνός» το γεγονός ότι ο Έμερι πήρε το πρώτο του Europa ανατρέποντας ένα εις βάρος του 2-0 το 2014. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός θα είναι αρκετά υποψιασμένος. Γιατί πριν προσπαθήσει ο Ουνάι να στήσει την «τέλεια ληστεία» στο Φάληρο, έχουν προλάβει οι Πειραιώτες να το κάνουν πριν από αυτούς. Και με ακόμη υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Μην ξεχνάτε το 4-1 της Μακάμπι στον Πειραιά, που έγινε… 6-1 στη ρεβάνς. Όταν το έχεις κάνει εσύ ο ίδιος, μοιάζει δύσκολο να πέσεις μέσα στην παγίδα που είχες στήσει προ εβδομάδων!

Ο Ολυμπιακός είναι υποψιασμένος, αλλά θα χρειαστούν μεγάλες αντοχές απ' όλους!

Άλλωστε, ο Ολυμπιακός έχει στην άκρη του πάγκου του την «γριά αλεπού», όπως χαρακτηρίστηκε σε σχετική αρθρογραφία στο «BBC» ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ναι, αυτός που όπως τόνισε ο ίδιος τον έχει ο Έμερι… «4-1 στις κατακτήσεις», αλλά κατέκτησε και το πιο πρόσφατο. Μόλις το περσινό, απέναντι στον Ζοσέ Μουρίνιο. Και έφτασε μια ανάσα από το Σούπερ Καπ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (πώς τα φέρνει η ζωή) από το να πάρει την κούπα απέναντι στη Σίτι του Γκουαρδιόλα, παίζοντας στον ρυθμό και στο παιχνίδι της.

Άχαστος είναι άλλωστε απέναντι σε Άγγλους ο «Μέντι». Δύο νίκες, δύο ισοπαλίες. Η ήττα από την ομάδα του Μάντσεστερ ήρθε στα πέναλτι, το αποτέλεσμα του 90λεπτου ήταν 0-0. Ένα τέτοιο ακόμη δεν θα τον χαλούσε την Πέμπτη γύρω στις 12 το βράδυ….


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x